Gaat het over online marketing, dan is de kans groot dat iemand over adverteren op Facebook begint. Of wat dacht je van complete re-targetingcampagnes in Google Ads? Online marketing kan ook gratis, en daar kun je heel veel mee bereiken! Ik geef je tips om gratis online marketing in te zetten voor jouw onderneming, inclusief handige gratis tools!

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. SEO is een gratis online marketing tactiek dat wordt gebruikt om je vindbaarheid te vergroten. Er wordt vaak gesproken over “posities in Google”. Een hoge positie betekent een betere vindbaarheid in de zoekmachine. Organisch verkeer is waar we naar streven!

Zonder vindbaarheid of naamsbekendheid krijg je ook geen websitebezoekers, en dat maat SEO onmisbaar in online marketing. Het voordeel is dat SEO gratis is. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om successen te boeken. Je succes in SEO is afhankelijk van het algoritme van bijvoorbeeld Google. Niemand weet precies welke combinatie van aspecten het algoritme belangrijk vindt. Wat we wel weten, is dat het draait om een mix van techniek, content en autoriteit. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je website actueel te houden en voor een snelle laadtijd te zorgen. Hier lees je meer over SEO.

Gratis online marketing tools

Met de gratis online marketingtools Search Console, Google Keyword Planner en Google Analytics krijg je inzicht in het zoekgedrag van je doelgroep en weke zoekwoorden interessant zijn voor SEO. De gratis versie van Yoast SEO is ontzettend populair om in WordPress te zorgen voor je optimalisatie. Google Analytics is dé gratis online marketing tool voor je website statistieken. Ben je nog niet zo bekend met analytics? Lees dan dit artikel voor praktische tips! Ben je al wat gevorderd, dan is het interessant om gedrag van bezoekers heel inzichtelijk te maken met Google Tag Manager. Een andere gratis online marketing tool die écht waardevol is, is Google Mijn Bedrijf. Dit zorgt voor je bedrijfsvermelding rechts in de zoekmachine. Heb je een fysieke locatie? Dan zet je je bedrijf via Google Mijn Bedrijf ook letterlijk op de kaart. Deze tool nodigt uit tot interactie. Mensen kunnen vragen stellen en een review achterlaten. Heb je een restaurant? Richt je je Google Mijn Bedrijf slim in, dan kunnen mensen direct een tafeltje reserveren!

Social media

Een andere vorm van gratis online marketing is natuurlijk social media. Het inzetten van advertentiebudget kan je bereik weliswaar vergroten, maar er zijn genoeg tactieken te bedenken waardoor je dit niet nodig hebt!

  • Zorg voor een bedrijfspagina: voeg bedrijfsinformatie toe, beantwoord vragen van klanten en bekijk je statistieken
  • Creëer een duidelijke lijn: het draait om balans tussen tekst en beeldmateriaal. Zorg voor goede foto’s en de juiste uitstraling. Denk ook eens aan de volgorde van content en de kleurstellingen!
  • Vergroot je bereik: gebruik hashtags op Instagram en test welke het beste werken. Stimuleer je collega’s, vrienden en familie om je pagina’s te volgen en je berichten te delen. Een kans die vaak onbenut blijft: mensen die je bericht leuk vinden uitnodigen om je pagina te gaan volgen!
  • Stuur op interactie: Wat vaak vergeten wordt is dat social media sociaal is, niet alleen media. Wil je gratis online marketing via social media laten slagen? Dan moet je op zoek naar de interactie. Stel vragen en benut alle opties hiervoor, zoals het stellen van vragen in Instagram Stories

Gratis social media tools

Handige, gratis tools voor marketing op social media zijn de Facebook- en Instagram statistieken en Facebook Audience Insights. Zo krijg je meer inzicht in je volgers en statistieken per bericht. Wil je beginnen met het plannen van je social media berichten? Op Facebook kun je conceptberichten opslaan of een publicatie tijd- en datum instellen. Met tools als Hootsuite en Later kun je ook berichten inplannen. Helaas is dit maar tot 2 netwerken gratis. Voor iedereen die een webshop heeft is het heel waardevol om de gratis opties van Facebook en Instagram Shoppen te gebruiken. Tag je producten en trigger een bezoek naar je webshop. Dit artikel legt Instagram Shoppen haarfijn uit.

Heb je een vraag over deze gratis online marketing tips? Of kan ik je helpen bij jouw online marketing? Stuur je vraag of laat je contactgegevens achter, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op!