Zakelijk en privé, hoe vaak krijg je niet het advies dat je het beter gescheiden kunt houden? Ik ga niet beweren dat het niet zo is, want ik geloof ook best dat je sommige zaken écht gescheiden moet houden. Maar we zijn zakelijk toch ook gewoon mensen. Je privéleven heeft invloed op je zakelijke doen en laten, je beslissingen en dat geldt ook andersom, beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Want laten we eerlijk zijn, het is toch verrekte fijn als je het goed met je “klant” kunt vinden? Ik ben niet bevriend met mensen die me niet aanstaan, dat vind ik niet eerlijk, dus waarom zou je dat in een zakelijke relatie wel doen? Dat vind ik hypocriet want eigenlijk zeg je dan, ik moet jou niet, maar ik wil wel je geld. Dat werkt waarschijnlijk voor de korte termijn prima, maar op lange termijn is dat wat mij betreft volkomen kansloos.

Ik geloof daarom meer in “zakelijke vriendschap” dan in het principe “klant”. Het woord alleen voelt al ongemakkelijk, het geeft me een gevoel van afstand, ik vind het onpersoonlijk. Hoe kan je iemand goed helpen als een relatie onpersoonlijk is? Juist, dat kan niet! Want je kan dan niet weten wat iemand écht nodig heeft. Bij een vriendschap kijk je juist naar wat de ander nodig heeft en plaatst je eigen belangen/verlangens op de achtergrond.

Dat houdt voor mij in dat je begrip kan tonen en dat je er ook bent als het je even niet uitkomt. Natuurlijk baal ik ook wel eens als er een opdracht binnenkomt die eigenlijk gisteren klaar had moeten zijn, maar hé, laat jij een vriend stikken wanneer die je nodig heeft?

Maar het heeft ook een keerzijde. Toen Irene en ik de gastenlijst voor onze bruiloft aan het samenstellen waren begon ik te twijfelen. Nodig je wel, of geen zakenrelaties uit voor je bruiloft? We hadden tenslotte al een stevige lijst en op den duur moet je keuzes maken zeiden we tegen elkaar.

Ik besloot er toch een aantal uit te nodigen. En ik moet je eerlijk bekennen, ik wist niet of ze zouden komen. We komen namelijk niet bij elkaar thuis, maar ik wilde ze er toch wel graag bij hebben, ze zijn tenslotte toch onderdeel van mijn leven. En ze waren er, op 2 vakantiegangers na, allemaal! Dat voelde als een enorm compliment. Ze hebben bijgedragen aan een waanzinnige dag die wij onszelf voor altijd zullen herinneren, zakelijk en privé…

Terugblikken en vooruitkijken
Terwijl de laatste uren van 2017 wegtikken, legt Leander de laatste hand aan ons CRM systeem en is Corné bezig met de installatie van een nieuwe server waarop dit CRM gaat draaien. De anderen vieren lekker vakantie, ze hebben het verdiend!

Dankbaar kijk ik terug op 2017. Zonder de steun, inzet en het begrip van onze familie, vrienden en collega’s hadden we er niet zo’n geweldig jaar van kunnen maken. Maar toch, laten we niet terug-, maar vooruitkijken.

Maak er een fantastische jaarwisseling van, we spreken elkaar volgend jaar!