Het is geen verrassing dat de meeste zoekopdrachten via mobiel gebeuren. Zoek je op mobiel in Google, dan matcht de het algoritme jouw zoekopdracht aan de beste pagina’s. Voorheen waren dat desktoppagina’s, maar dat is nu verleden tijd! Gisteren, 5 maart 2020, laat Google weten dat ze overstappen naar mobile first indexing.

Zoekresultaten

Om er wat dieper op in te gaan: op het moment dat jij een zoekopdracht plaatst, gaat het algoritme over het hele web op zoek naar de best passende content. Het algoritme ging hiervoor alle desktoppagina’s af. Was er een match, dan werd de pagina aan je getoond. Sommige websites hebben echter een verschil in desktoppagina’s en mobiele pagina’s, en zo kon het gebeuren dat je een mobiele pagina te zien krijgt die niet helemaal aansluit bij hetgeen wat je zocht. Mobiele pagina’s bevatten over het algemeen minder lappen tekst, en als de benodigde info ontbreekt ben je natuurlijk zo weer weg.

Mobile first indexing

Het is een feit dat de meeste mensen op hun telefoon zoeken. Op 5 maart communiceerde Google de overstap naar ‘mobile first indexing for the whole web‘. De naam zegt het al, bij mobile first staat het mobiele apparaat centraal. De desktopversie is niet langer leidend in de algoritmes. Zoek je op je telefoon naar iets op Google, dan gaat het algoritme dus op zoek naar mobiele pagina’s die passen bij je zoekopdracht. Een mooie ontwikkeling! De kans is dus groter dat je een website te zien krijgt die aansluit bij je zoekopdracht.

En nu?

De gevolgen voor de rankings zullen we moeten afwachten. Maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden voor mobile first indexing. Is de content en markup van jouw website verschillend voor desktop en mobiel, zorg dan voor gestructureerde markup voor beide versies. Je kunt Google’s Structured Data Testing Tool gebruiken om output te vergelijken. Een developer kan je hierbij helpen.

Om er zeker van te zijn dat je website op mobiel gevonden wordt en goed functioneert, kun je Google Search Console gebruiken (sowieso een aanrader voor SEO, lees onze tips). Onder ‘dekking’ zie je de primaire crawler staan: hier zal dus ‘smartphone’ staan (rechtsboven op de schermafbeelding). Maak een aparte property voor je mobiele website. Zijn er fouten met je website, dan kun je die in Search Console terugvinden!

Mobile first indexing

Heb je vragen over mobile first indexing voor jouw website? Neem contact met ons op!