Regelmatig komen er updates uit voor WordPress, vaak zijn dit minor (kleine) beveiligingsupdates. Een minor update gaat vaak om het derde cijfer in de WordPress versie, bijvoorbeeld 4.9.8. Soms zijn er ook major (grote) updates waarbij nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd aan WordPress. Het duurt niet lang meer voordat de major update 5.0 van WordPress wordt gelanceerd met als grootste verandering een compleet nieuwe editor. De Gutenberg editor.

De Gutenberg editor

De nieuwe editor is vernoemd naar Johannes Gutenberg. Dat is de man die meer dan 500 jaar geleden een drukpers uitvond waarbij de letters aparte blokjes waren. De blokdruk bestond al langer, hierbij werd een hele bladzijde uit één blok vervaardigd. En als zo’n bladzijde achteraf moest worden gecorrigeerd en geredigeerd, dan moest een heel nieuw blok worden gesneden. Door Gutenbergs vinding werden correctie en redactie gemakkelijker en goedkoper; kleine verwisselingen in het zetsel waren nu voldoende. En dat is precies de basis van Gutenberg. Alle blokken kun je onafhankelijk van elkaar bewerken en ergens plaatsen. Een collectie van alle blokken maakt je bericht of pagina.

Voordelen van de nieuwe editor

Voor ieder soort content die je kunt bedenken, is in Gutenberg een blok beschikbaar. Zo heb je blokken voor paragrafen, titels, buttons, quotes, titels, kolommen, video’s en nog veel meer.

Flexibel

Het voordeel hiervan is dat het meer overzicht biedt en dat je de blokken onderling kunt wisselen. Je kunt ook gemakkelijk een element verwijderen, dupliceren of verplaatsen aangezien ieder stukje op je pagina een apart blok is.

Samengestelde blokken

Daarnaast is het mogelijk om samengestelde blokken te maken met meerdere typen content. Bijvoorbeeld: een veel gestelde vragen blok met een vraag (titel), een antwoord (paragraaf) en een knop (button) naar meer informatie.

Nette code

Tenslotte zorgt de nieuwe editor ervoor dat deze nettere HTML5 code produceert en dus een stuk moderner is dan de huidige editor.

Nadelen van de nieuwe editor

Ondanks dat de nieuwe manier van content bewerken voordelen heeft zijn er ook een aantal nadelen op te noemen voor de nieuwe editor.

Hoge leercurve

Waar je met de oude editor alleen content toe kon voegen zijn de mogelijkheden met de nieuwe editor bijna onbeperkt. Het aanmaken van blokken is in Gutenberg nog erg omslachtig en werkt heel anders dan wat we gewend zijn. Hierdoor zal het in het begin veel langer duren om een pagina aan te passen of een nieuw bericht toe te voegen op je website.

Toegankelijkheid

Op dit moment zijn er in de editor nog een hoop zorgen over de toegankelijkheid. Andrea Fercia, die een belangrijke contributor is van het Gutenberg project, stelde dat de nieuwe editor in zijn huidige staat “nauwelijks bruikbaar” is voor degenen met behoeften qua toegankelijkheid. Hoewel er inmiddels 323 toegankelijkheid-specifieke tickets zijn gesloten, staan er nog meer dan 88 tickets open.

Compatibiliteit Gutenberg met Plugins & Thema’s

Aangezien er nog steeds geen stabiele versie is uitgebracht van Gutenberg kan je niet verwachten dat makers van thema’s en plugin’s in WordPress ook gelijk alles al compatibel gemaakt hebben voor de nieuwe editor. Hier zal nog een hoop werk in zitten en daar zal ook nog wel eens iets fout gaan.

Verwachting

Vanaf WordPress 5.0 zit de Gutenberg editor standaard in de code en is het geen vrijwillige keuze om de editor wel of niet te gebruiken. Gutenberg is een stap vooruit ten opzichte van de oude editor qua flexibiliteit en netheid in code. Maar het zal door de complexiteit zeker voor de nodige verwarring en problemen zorgen bij de release naar WordPress 5.0. We verwachten dan ook dat er na de release nog regelmatig minor updates aan zitten te komen om bugs te fixen.

De ontwikkelingen rondom de nieuwste update houden we nauwgezet in de gaten. En daarom zullen we bij de release van WordPress 5.0 wel WordPress updaten maar de nieuwe editor niet direct beschikbaar maken. Dit zal nog de huidige editor zijn door middel van een plugin. Daarna zullen we per omgeving testen of de website gebruik kan maken van de nieuwe editor en wanneer alles goed gaat en er geen problemen zijn zullen we ook de editor updaten.