Terwijl de hele wereld zich bezighoudt met de koopgekte van “Black Friday” wil ik graag een onderwerp aansnijden dat voor jou misschien nog wel belangrijker is dan Black Friday! Het is vandaag namelijk ook nationale check je wachtwoorden dag. Dus ga jij straks inloggen bij je favoriete webshop of een account aanmaken bij een webshop die je een superdeal aanbiedt? Lees dan eerst even dit blog!

Nationale check je wachtwoorden dag is een initiatief van techwebsite Tweakers en gesteund door het Openbaar Ministerie. Drie jaar geleden heeft Tweakers deze dag in het leven geroepen om bewustwording te creëren voor het belang van wachtwoorden.

Waar we enkele jaren geleden nog maar een paar wachtwoorden nodig hadden zijn dit er vandaag de dag tientallen. De meeste mensen die actief zijn op internet beschikken over accounts voor sociale media, webshops, fora, etc. Veel mensen gebruiken voor al deze accounts nog hetzelfde wachtwoord, waardoor de kans dat je gehackt wordt alleen maar groter wordt. Als kwaadwillenden eenmaal je wachtwoord hebben bemachtigd kunnen zij overal bij. In dit blog geef ik je een aantal tips en hulpmiddelen om veilig met wachtwoorden om te gaan.

Do’s

  • Zorg dat jouw wachtwoord minstens 8 tekens bevat, hoe langer het wachtwoord hoe moeilijker het is om te raden.
  • Zorg dat jouw wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  • Gebruik voor iedere website of elk account een verschillend wachtwoord.

Don’ts

  • Gebruik geen voor de hand liggende gegevens zoals een naam, geboortedatum of adres. Deze zijn op basis van een naam eenvoudig te herleiden.
  • Noteer wachtwoorden niet op een papiertje of in een boekje
  • Geef nooit je wachtwoord aan derden. Ook niet als hier door een helpdesk om gevraagd wordt.

Hulpmiddelen

Het samenstellen van een uniek wachtwoord voor iedere website, webshop, etc. is al niet eenvoudig. Laat staan het onthouden van al deze wachtwoorden. Gelukkig zijn er voor zowel het genereren als beheren van wachtwoorden een aantal handige hulpmiddelen beschikbaar, een aantal hiervan licht ik er even uit.

Genereren
Zoals eerder aangegeven bestaat een wachtwoord bij voorkeur uit minimaal acht tekens samengesteld uit een combinatie van hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Je kunt deze vanzelfsprekend zelf verzinnen, er zijn echter ook verschillende online wachtwoord generatoren beschikbaar. Bij een wachtwoord generator kun je verschillende opties aangeven om naar eigen wens een willekeurig wachtwoord te laten genereren. Enkele bekende zijn de Norton Password generator en LastPass wachtwoord generator.

Controleren
Als je al verschillende wachtwoorden hebt wil je misschien controleren of deze ook daadwerkelijk veilig genoeg zijn. Een simpele zoekopdracht ‘Wachtwoord controleren’ op Google geeft je diverse resultaten met websites waar je de mogelijkheid hebt om je wachtwoord te controleren. Je voert je wachtwoord in waarna deze op kwaliteit beoordeeld wordt.

Mijn advies is om nooit een controle te gebruiken zoals hierboven beschreven. De kans bestaat dat deze websites je wachtwoord opslaan in een database en later misbruiken. Wil je toch je wachtwoord controleren? Een manier om dit veilig te doen vind je op de website van Veilig Internetten, deze controleert je wachtwoord op basis van gegevens over de samenstelling.

Opslaan
Voor het opslaan van wachtwoorden kun je gebruik maken van on- en offline wachtwoordmanagers zoals LastPass, 1Password of KeePass. De twee eerstgenoemde zijn wachtwoordmanagers die je als programma kunt installeren en wachtwoorden online opslaat. KeePass is een volledig offline wachtwoordmanager. Deze wordt als programma geïnstalleerd, waarna je een wachtwoorden database aanmaakt. Je bent bij KeePass zelf verantwoordelijk voor het veilig opslaan van je wachtwoorden database.

Kijk voor meer informatie over veiligheid van wachtwoorden op het internet op de website van Wachtwoord Bewust. Zo kun jij helemaal voorbereid de koopgekte van ‘Black Friday’ doorkomen!

Corné Flikweert
Techniek
corne@vivars.nl

Mogen wij jou bellen?

Liever persoonlijk en direct contact? Vul hier je telefoonnummer in, en ik of één van mijn collega’s zal contact met je opnemen.

Bel Corné Flikweert