Afgelopen week was het precies een jaar geleden dat mijn eerste werkdag bij Vivars begon. Het jaar is voorbij gevlogen en in die tijd heb ik al aan een aantal gave projecten mogen werken, zoals de nieuwe websites van Alconet, De Stoofpolder, Mondiaal en Hotel Bru. Binnenkort wordt dit rijtje nog verder aangevuld met onder andere Ooms Installaties en Dyllis.

Een jaar geleden schreef ik mijn eerste blog, een blog over wie ik ben en het versterken van het technische team binnen Vivars. Maar hoe omschrijf je mijn functie eigenlijk en hoe ziet mijn gemiddelde werkdag eruit?

Als Front-end developer ben ik betrokken bij alles wat we binnen Vivars online doen. Zoals het maken van nieuwsbrieven, websites en landingspagina`s. Zodra het design klaar is en de opdrachtgever een akkoord heeft gegeven ga ik hiermee aan de slag. In het kort zorg ik ervoor dat een online uiting er goed uitziet en werkt op zoveel mogelijk browsers en apparaten, rekening houdend met SEO (vindbaarheid), performance (snelheid), toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Een gewone werkdag als front-end developer

Op een gewone werkdag kom ik om kwart over 8 binnen op kantoor en kijk ik wat er in mijn planning staat. Wanneer er een nieuw project is loop ik even langs Mandy of Kees om het design door te spreken en te overleggen welke functionaliteiten in het ontwerp zitten en of er nog bijzonderheden zijn. Daarna ga ik aan de slag met het opzetten van het project en in samenwerking met de andere developers ga ik onderdeel voor onderdeel het project bouwen. Wanneer een project bijna afgerond is lopen we met iedereen (design, development en marketing) door de website heen vinken we ook alle to-do’s van de checklists af. Aan het einde van de dag kijk ik nog even in m`n inbox om te kijken of er nog nieuwsbrieven binnen zijn gekomen die over mijn vakgebied gaan. Om op die manier op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Voor je het weet is de werkdag voorbij gevlogen en is het tijd om naar huis te gaan.

Razendsnelle ontwikkelingen

De ontwikkelingen binnen ons vakgebied gaan ontzettend snel en het is belangrijk om daarin mee te gaan. Toen ik een paar jaar geleden begon met het bouwen van websites werden deze nog in tabellen gemaakt en transparante plaatjes werkten nog niet op websites. Tegenwoordig kan je het zo gek niet bedenken en is het (bijna) allemaal mogelijk.

Maar ondanks dat (bijna) alles mogelijk is, is het belangrijk om nog steeds rekening te houden met de performance. Het is natuurlijk ontzettend gaaf om allemaal gave effecten toe te voegen met live updates etc. maar het opstapelen van al die leuke dingen kan ook weer leiden tot lange laadtijden, wat ook weer een negatieve invloed heeft op de vindbaarheid in Google en de gebruikerservaring van de bezoeker.

Daarnaast is het aantal frameworks en tools de afgelopen jaren enorm gegroeid, en daarmee ook het beheer daarvan. Tegenwoordig gebruiken we in al onze projecten versiebeheer via GIT zodat al onze code online bewaard blijft en we met meerdere personen tegelijk aan een project kunnen werken. Daarnaast maak ik ook gebruik van package managers en task runners zoals NPM en Gulp. Deze tools zorgen ervoor dat ik nog sneller en efficiënter kan werken.

Uiteindelijk ben ik een radartje in het grotere geheel en werk ik van concept tot oplevering met iedereen samen als een team. Een functie waar ik heel veel mee samenwerk is de back-end developer. Mijn collega Leander zal binnenkort meer vertellen over zijn functie binnen Vivars als back-end developer!

Marisca Zoon
Techniek
marisca@vivars.nl

Mogen wij jou bellen?

Liever persoonlijk en direct contact? Vul hier je telefoonnummer in, en ik of één van mijn collega’s zal contact met je opnemen.

Bel Mandy van de Watering