Dé kleur van 2018

Ieder jaar worden er diverse voorspellingen uitgebracht op het gebied van trends en kleuren. Als ontwerper hou ik ze goed in de gaten, want dé kleur van het aankomende jaar wil ik natuurlijk niet missen! In het blog “Kleur is toch kleur” schreef ik namelijk al hoe belangrijk kleuren voor ons als ontwerper zijn.

Van cosmetica tot auto's

Pantone begon in het nieuwe millennium met het verkiezen van kleuren en zoekt daarbij naar allerlei trends. Color of the Year is in de loop van de jaren veel meer gaan betekenen dan alleen een trend binnen de wereld van design. In december verkoos Pantone Color Institute Ultra Violet tot de kleur van 2018.

Levendig paars

Met de dramatische kleur van dit jaar willen ze een tegencultuur, originaliteit en vindingrijkheid oproepen. Aldus Laurie Pressman, Vice President van het Pantone Color Institute. 

Het levendige paars staat in contrast met de tint groen van het jaar 2017. Een kleur die hoop vertegenwoordigd en de verbondenheid met de natuur. De kleur van dit jaar is complex. Er zijn namelijk twee kleuren nodig, rood en blauw, die recht tegenover elkaar staan.

Natuurlijk zijn er verschillende associaties met deze kleur. Het is een hemelse tint die doet denken aan de melkweg. Maar ook royalty’s worden al eeuwenlang in verband gebracht met paars, net zoals spiritualiteit en creativiteit. Na de bekendmaking van de nieuwe kleur spelen verschillende websites en merken er gelijk op in. Zo zijn er op Pinterest en Instagram diverse pagina’s vol inspiratie te vinden en wordt er ook in de fashion magazines direct geschreven over de nieuwe trend.

Over smaak valt te twisten. Jij en ik zijn in ieder geval op de hoogte van de laatste trend en wie weet komt er dit jaar nog een ontwerp voorbij met ultra violet? Natuurlijk houden we niet alleen rekening met deze trend en zijn er nog veel meer aspecten waar we tijdens het ontwerptraject rekening mee houden.

Mandy van de Watering
Ontwerp
mandy@vivars.nl

Mogen wij jou bellen?

Liever persoonlijk en direct contact? Vul hier je telefoonnummer in, en ik of één van mijn collega’s zal contact met je opnemen.

Bel Mandy van de Watering
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.