Alleen kan ik niets!

Sinds mijn 15e jaar zet ik me samen met anderen in voor verschillende initiatieven. Als jeugdvoorzitter van de plaatselijke jeugdsociëteit, vrijwilliger voor het oranjecomité, sponsorcommissie, de organisatie van verschillende evenementen en zo kan ik er nog wel een aantal aan het rijtje toevoegen.

Alles heb ik dan ook met veel plezier gedaan en sommige nog steeds, maar er zijn altijd momenten die je beter bij blijven dan andere. Zo organiseerde Hans Dekkers, toenmalig eigenaarvan Café ’t Veerhuis in Bruinisse, in 2006 een Kamelenrace. Je verzint het niet, een race van 2 kamelen door de Oudestraat van Bruinisse en wie aan het eind van de dag het snelst was, won een blad bier als ik me goed herinner. Het dorp liep uit en mensen hadden lol, doel bereikt!

Hans had altijd aparte ideeën, nog steeds wel trouwens. Dat kan ik schrijven omdat ik weet dat hij zelf ook wel weet dat het gewoon een rare snuiter is. Ik ben er ook vrij zeker van dat wanneer hij dit zelf leest, zich helemaal rot lacht. Maar goed, rare snuiter of niet, wat hij heel goed begreep is dat je beter samen kunt werken dan alleen. Hij zei dan als hij weer eens een gek idee had: “Ik heb jullie nodig Keesje, alleen kan ik niets, we moeten samenwerken!” En hij had gelijk, in de meeste gevallen bereik je samen veel meer dan alleen en dat zien we gelukkig ook in het bedrijfsleven terug.

Samenwerken in het bedrijfsleven
Zelf werken we mee aan de promotie van de BIZ-zone in Zierikzee, samen met de andere bureau’s uit de binnenstad. Maar ook binnen onze relaties zien we verschillende samenwerkingen ontstaan waarin kennis en kunde gedeeld wordt met als resultaat dat de opdrachtgever hiervan profiteert.

Samenwerken met je concurrentie? Ja inderdaad en ik kan je vertellen dat écht samenwerken sowieso al een uitdaging is, laat staan samenwerken met mensen waar je normaal gesproken lijnrecht tegenover staat of hoort te staan. En toch wordt niemand er slechter van. Afgelopen dinsdag hadden we weer een meeting. Dit keer bij de Zeeuwse Hemel, in de zon, om ideeën uit te wisselen en plannen te maken voor concrete actie. Het brengt ons dichter bij elkaar, dat is toch gaaf?

In Bruinisse dachten een aantal horecaondernemers er hetzelfde over en kwamen bij ons met het vraagstuk om deze samenwerking vorm te geven. We hebben vanaf het begin mee kunnen denken over de opzet van de samenwerking, de regels voor deelname, onderlinge afspraken en de uitwerking van de visuele identiteit.

Vandaag treden ze naar buiten als collectief onder de noemer “Mosselgilde”. De leden van het Mosselgilde stellen zich ten doel om Bruinisse als hét Mosseldorp van Nederland op de kaart te zetten. Hierover zijn collectieve afspraken over de kwaliteit van de mosselen, de prijs en de manier van bereiden. Consessies aan kwaliteit zijn niet bespreekbaar.

Samen sta je sterker, of je nu concurrenten van elkaar bent, vrienden of lid van dezelfde vereniging. Zodra je samen gaat werken wordt de beschikbare kennis en kunde niet minder en daar is absoluut voordeel uit te halen.

Kees Verspoor
Marketing
kees@vivars.nl

Mogen wij jou bellen?

Liever persoonlijk en direct contact? Vul hier je telefoonnummer in, en ik of één van mijn collega’s zal contact met je opnemen.

Bel Corné Flikweert
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.